Første uke i Sucre - Observatoriet og Cábildo

Etter vel en uke i Sucre har vi, Hans Olav og Marte, kommet godt i gang med areidet ved det Bolivianske Observatoriet for Naturressurser, og i tillegg har vi tatt temperaturen på den politiske situasjonen gjennom å delta på et cábildo.

Observatoriet jobber med å kartlegge bruken av de bolivianske naturressursene og inntektene disse genererer. Hovedfokus ligger på olje og gass, og observatoriet overvåker både statlig og privat, utenlandsk, tilstedeværelse innen denne sektoren, samtidig som det jobbes for mer gjennomsiktighet, sterkere demokrati og mer deltagelse fra sivilsamfunnet i disse spørsmålene.

Den første tiden har vi i stor grad brukt til å bli kjent med organisasjonen og arbeidet til Observatoriet. Det er mye nytt å sette seg inn i, men med tanke på hvor viktig naturressursene er, og alltid har vært for Bolivia, er det veldig spennende.

Ellers fikk vi i uka som gikk også anledning til å delta på vårt første cábildo, eller folkemøte. Opposisjonen arrangerte nemlig torsdag 6. mars et stort cábildo på Plaza 25 de Mayo i sentrum av Sucre. Selv om det politiske sto i sentrum, var det lagt opp til et storstilt show med sterke appeller, musikk og matasuegras (bomber med høyt lydnivå).

Hensikten med møtet var å ta opp spørsmålene om autonomi, hvor hovdstaden skal ligge, samt å velge ny guvrnør for Chuquisaca fylke hvor Sucre er administrativt senter. Hva angår autonomispørsmålet sa Chuquisaca nei til dette da det var oppe til avstemning i 2007, mens befolkningen kan nå late til å ha snudd, i hvert fall i Sucre. Når det gjelder hovedstaden er den i dag delt mellom La Paz (lovgivende og utøvende makt) og Sucre (dømmende makt), men det er sterke krefter i Sucre som ønsker å gjenninnføre full hovedstadsstatus i Sucre. Imidlertid ble ikke disse to temaene tatt opp i nevneverdig grad på cábildoet, da det var valget av ny guvernør som sto i fokus.

De siste tre månedene har Chuquisaca vært styrt av en interimguvenør innsatt av preident Evo Morales. I påvente av grunnlovsavstemminga 4. mai har Morales forlenget interimperioden heller enn å utlyse nyvalg, da opposisjonen per i dag ligger an til å få flertall. Dette har ikke falt i god jord hos Sucres befolkning, som torsdag trakk ut i gatene, og på populistisk vis innsatte Sabina Cuellar, tidligere representant for MAS i grunnlovgivende forsamling, som ny guvernør. Morales regjering har underkjent valget, da det på ingen måte er representativt for hele fylket, samt at det er presidentens oppgave å kalle sammen til valg og innsette nye guvernører.

Correo del Sur, Sucres ledende avis, påpeker på lederplass at cábildoet ikke har loven i hånd hva angår guvernørvalget, men at regjeinga bør benytte denne anledningen til å ta Chuquisacas og Sucres innbyggere på alvor, og se at det er et folkelig krav om å bli hørt i viktige saker.

Med bakgrunn i at torsdagens cábildo ensidig representerte opposisjonen og innbyggerne i Sucre, har man annonsert et nytt møte torsdag 20. mars, der folk fra hele fylket skal få anledning til å delta.

Hans Olav Börte og Marte Gustad Iversen
Land